Moszkva - A melegek és leszbikusok tiltakozása kapcsán az orosz metropolisz, Szentpétervár egy olyan törvényt hozott, amely megtiltja a homoszexuális célzatú és tartalmú reklámok és hirdetések elhelyezését az utcákon, közterületeken.

Elsősorban a kiskorúak védelme érdekében született ez a törvény, hallható mindenhol a médiában.

"Aki a nyilvánosság előtt nem a megszokott nézőpontot hirdeti, megsérti a törvényt" - mondta Wadim Tjulpanow, a városi közgyűlés elnöke. A parlament szinte egyhangúan elfogadta a törvényt.

A bírság nagyságát még nem határozták meg pontosan, azonban egy művésznek, aki egy koncertje alkalmával a nyílt homoszexualitás mellett állt ki, megközelítőleg fél millió rubelt (több mint 3,5 millió forint)büntetést köteles fizetni.

Az összeg nagysága elrettentő erejű, mondta Jelena Babits képviselő. Nem szabadna a homoszexuálisoknak a kiskorúakat csábítani. Példának okáért propagandának nevezte a képviselő a szivárvány zászló kiakasztását is.

Szentpétervár az ő ötmillió lakosával a második legnagyobb orosz város Moszkva után. Gyakran megjelennek ott olyan hírességek is mint Madonna vagy Elton John, akik nem hagyják ki a kínálkozó alkalmat, hogy a szexuális kisebbségeket "reklámozzák".

A városi parlament előtt egy maréknyi ember tiltakozott az Oroszországban egy szélesebb körben elterjedő homofóbia ellen. Nem sokkal ezelőtt az észak-orosz város, Archangelsk hozott a szentpétárvárihoz hasonló törvényt.

Melegnek lenni már évek óta megengedett Oroszországban. Már az Európai Emberjogi Szervezet is kifejezte rosszallását az orosz Meleg Felvonulás tiltása ellen.

--------------------------------------------------------------------

Amikor ilyen cikkeket olvasok, akkor veszem észre, hogy mennyire nagy a különbség a keleti és a nyugati ember világnézete között. Közgazdász hallgatóként gyakran eszembe jutott, hogy kellene oroszt tanulni az egyetemen, mert gazdasági szempontból rohamosan fejlődő vidék, amivel számolni kell. De társadalmi szempontból és egy meleg diák, fiatal szempontjából egy borzalmas hely lehet, ahol úgy érzi egy meleg ill. leszbikus ember, hogy ott nem lehet önmaga.

Bátornak tartom azokat az embereket, akik ott élnek és a melegek jogaiért harcolnak. Sok szerencsét és kitartást kívánok nekik, és még több sikert!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr333390214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása